Studieteknik
Annat som relaterar:
Intro
Matte är svårt, men jag tror inte det är på grund av att själva ämnet är svår, jag tror det är för att en måste plugga väldigt annorlunda jämfört med andra ämnen. Och det har sällan någon lärt oss göra. Matematik är ett språk likt svenska, arabiska eller kinesiska, kan du bara en liten del av språket är det inte konstigt att det är svårt att prata med någon som är uppväxt med det.
Jag tror att matematik anses svårt då det kräver MYCKET övning och repetition. En del personer jag pratar med är antingen stressade över tron att det kommer bli omöjligt, men ännu fler tror att de kan bränna av kursen utan att behöva plugga så mycket. Det är oftast den förstnämnda som klarar sig bäst i slutändan. Hur lätt eller svårt du än har för matte så kommer det en punkt då du måste plugga. Det kommer kännas ovant och du kanske inte vet riktigt hur du ska göra. Du släpar efter lite i ett kapitel och tänker att du kan ta igen det senare, du skjuter upp det mer och mer. Du kan absolut ta igen det, men det kräver mycket jobb och du kommer troligtvis inte komma ihåg det så länge. För att underlätta dina studier så ska du vara i fas med schemat. Se absolut till att INTE sitta 1-2 veckor innan provet och tänka att du skall lära dig hela kursen. Du klarar kanske en kurs, kanske t.o.m två på sin höjd på det sättet, men ju tidigare du lär dig korrekt studieteknik, desto lättare kommer du ha i de senare kurserna. Jag tror det är därför många som har "svårt" med matte ofta klarar sig bra. De har tvingats lära sig att lösa många tal, tidigare än de som har "lätt" för matte.
Plugga effektivt och plugga på det du behöver kunna, vad som är effektivt för dig är en läroprocess. Den effektiviteten kan du dock applicera på flera delar av ditt liv när du hittat den. Kom också ihåg att all matte du kommer lära dig hänger ihop med varandra. Det kanske är svårt att se till en början, men jag lovar att det kommer uppenbara sig.
Hur pluggar du
Under studierna?
Tänk på det här när du studerar
Själva slutsvaret är sällan så intressant i matematik. Det som ger mest poäng är HUR du kommer fram till det.
Räkna korta stunder ofta istället för långa stunder sällan. Det går snabbt att bli trött och information du försöker trycka in då kommer inte fastna.
Avsätt tid för studierna i kalendern. Te.x måndag, onsdag och torsdag skall jag räkna matte mellan 1430-1515 (detta kommer ju naturligt om du har lektioner i skolan)
stäng av notiser
gå till en plats som är ämnad för studier och du får vara ifred eller i bästa fall vara med dina studiekompisar (te.x skolan, bibliotek)
Räkna 25 minuter, ta fem minuter paus, räkna 25 till, etc. tills du är klar enligt ditt eget schema.
Ett tips på pluggapp som hjälper dig med tiden är
Android Forest
IOS Forest
Räkna själv! Något som är väldigt vanligt är att bara fokusera på att lyssna och titta på lektiongenomgångar eller youtube. Du tror du förstår och det är logiskt när någon annan räknar på det. Men när du själv försöker så kommer du ingen vart och tänker att du borde titta på en till video om ämnet. Att förstå den teoretiska delen av matte kan vara klurigt, men den största delen av jobbet visar sig i den mekaniska lösningen av många tal. Lite krasst kan jag säga att om du spenderar 10 minuter på att förstå teorin så skall du lägga 40 minuter på att lösa tal av just den typen. En lärare som arbetat många år i yrket sa till mig att ´matematik sitter i handleden'. Jag kan till stor del hålla med.
Gör enkla tal, sedan svårare, alltid i den ordningen. En väldigt bra pedagog jag hade sa att 'Om vi stöter på ett problem vi inte kan lösa, försök först lösa ett enklare problem'.
Räkna på tal som handlar om teorin du just läst eller någon förklarat för dig.
Öva i varje uppgift du gör på att skriva sammanhängande och i tydliga steg. Om du tittar tillbaka på det du skrivit och inte förstår, då kommer troligtvis inte jag heller göra det. Det är då också omöjligt för dig att titta tillbaka för att repetera.
Skriv ner det som är svårt eller tal som tog lång tid för dig att lösa och räkna på dem igen nästa gång. Det kommer gå snabbare varje gång och snart så kommer du komma ihåg det i hela ditt liv.
Var inte rädd för att ställa samma fråga flera gånger till mig eller till andra. En vanlig missuppfattning är att bara smarta personer är duktiga på naturvetenskapliga ämnen. Vi tänker samma sak om människor som är te.x väldigt musikaliska. Många jag pratar med säger att det är medfött eller att de önskar att de kunde spela på samma sätt men aldrig kan lära sig det. Detta stämmer inte, de som är duktiga på musik har spenderat otroligt många timmar med sitt instrument, det är likadant med naturvetenskapliga ämnen.
En farlig fallgrop är att fokusera på fel saker. Undvik det! Om du är väldigt intresserad av matematik så är det jättebra, men börja med det du skall kunna. Vi lärare lurar inte er under genomgångarna, det vi pratar om och talen ni räknar är det ni skall kunna på slutprovet. Bli inte stressade och börja fokusera på andra saker. Det är inte tidseffektivt. Är du osäker på vad du borde fokusera på så kolla schemat eller fråga.
Sist men inte minst, än en gång. Fråga, fråga, fråga. Kör du fast? Kolla här
Inför ett prov?
Tänk på det här innan provet:
Som jag skrev i introt, det viktigaste för dig är att vara i fas med dina studier och fokusera på det som kommer på provet. Sitt inte natten innan och försök trycka in allt.
Fokusera enbart på slutprovet minst 1 vecka innan provdatumet.
Plugga inte dagen innan provet, ta det lugnt, träna, promenera och gör vad du vill. Titta igenom dina anteckningar på kvällen eller ett gammalt prov för att påminna dig om vad som kommer komma. Räkna ingenting om du kan.
Packa ner allt du behöver såsom exempelvis
2 pennor (som går att sudda!)
sudd
räknare
Vattenflaska
ev linjal
Försök sova, går det inte är det okej.
Hur jag gör:
Jag slutar nästan helt plugga teori två veckor innan provet (förutsatt att jag är i fas). Finns det delmoment kvar i kursen så lägger jag självklart tid på att förstå det. Men jag gör från och med nu nästan exklusivt gamla tentor. Jag tror detta kallas för "tentalätt" på vissa lärosäten. Jag gör så extentor så många gånger med målet att under provtillfället känna att jag redan gjort den som kommer. Första veckan så tar det kanske en dag eller två att göra ett helt prov. Är någon fråga extra klurig gör jag den sortens uppgifter mer än de andra.
Jag försöker sova tidigt kvällen innan, kan jag inte det så sitter jag uppe och spelar eller ser på en serie tills jag kan sova. Att ligga still i sängen och vara stressad hjälper inte mig.
På provet?
Tänk på det här under provet:
Det viktigaste under provet är: När du börjar räkna provet och känner att du fastnar på en fråga. Hoppa över den. Gå direkt till nästa, eller om du såg en fråga du var säker på, gör den först fastän det kanske är sista frågan. Du skall uppnå ett visst antal poäng på provet, du behöver inte lösa uppgifterna i den ordning de kommer bara för det. Ofta så släpper de svåra frågorna efter lite uppvärmning, slösa inte tid på dem just nu (även om det är första frågan).
När läraren säger åt dig att du får börja så ta det lugnt. Läs igenom alla frågor så du får en känsla över vad som kommer. Ser du något som stressar dig eller du är osäker på, strunta i det just nu, fokusera på de frågorna du är bekväm med. Gör en mental note att "Den kan jag!"
Skriv ner en formel eller tankegång som är svår att komma ihåg direkt på kladdpapper. Du behöver den troligtvis inte, men du kan känna dig mindre stressad om den finns där någonstans.
Kom ihåg att själva slutsvaret sällan är så intressant i matematik. Det som ger mest poäng är HUR du kommer fram till det. Har du korrekt tankegång men fått fel svar så får du ofta fortfarande en del av poängen.
´Don´t panic´, så fort du blir stressad så är det risk att du börjar slarva, ge upp på en fråga, eller inte lämna in vissa frågor.
Tvivla inte på dig själv, du har pluggat och kan det här. Läraren kommer se det också fastän du kanske inte löst det exakt som i matteboken.
Skriv utförligt
Kör du fast, titta upp från pappret, fokusera på något annat i rummet och drick lite vatten. Gå eventuellt till toaletterna och stänk lite kallt vatten i ansiktet.
Är du klar med de frågorna du känner dig mest bekväm med? Bra, försök skriva något på de som du inte gillar nu. Försök svara något som har med teorin du övat på att göra på varje fråga.
Nu är du klar, samla ihop dina papper, titta igenom alla dina svar en sista gång för att se så allt är med.
Lämna in, bra jobbat!, fira med någon du gillar
När du ska gå till provet
Allt du behöver skall redan vara ihopplockat sen kvällen innan.
Gå till en butik ca 45 minuter innan provet och köp något att dricka och te.x en frukostbar. Hjärnan blir trött efter ett tag under provet och det är skönt att kunna fylla på depåerna.
Var på plats en kvart innan provet. Kommer du för tidigt sitter du och är stressad, kommer du sent så är du stressad.
Har du ett anteckningsblad med svåra formler eller en uträkning så ta en sista titt för att komma ihåg det. Släng den sen.
Organisera dig och din arbetsyta när du släpps in.
Ställ upp det du behöver under provet på ditt bord
Stäng av mobilen
ta ut allt ur fickorna så du inte råkar ha kvar något som kan tolkas som fusk
lägg allt i din väska eller jacka och häng den vid dörren
//MindTools: The Forgetting Curve
Graf för hur hjärnan lär sig, glömmer och hur repetition påverkar.
Dag 1 lär du dig något, dag 2 har du glömt ca 20% av kunskapen,
Dag 2 så repeterar du, helt plötsligt så tar det dig 2 dagar för dig att glömma 20% av kunskapen. Alltså har det tagit dig dubbelt så lång tid att glömma det genom att bara repetera en gång!
dag 4 repeterar du igen och nu tar det 3 dagar för dig att glömma en mindre mängd än du glömde första dagen. Du kan nu vänta ca en vecka innan du behöver repetera igen.
Upprepning av den här metoden gör att du kan komma ihåg information i år utan att du behöver repetera det igen
Artikel om studieteknik i svenska dagbladet
Pluggkoden - en youtubefilm om matematikstudier